Henk DonkersteegRocco MelgersElmer Teerds

Henk Donkersteeg

Henk Donkersteeg werd in 2000 ambulancechauffeur bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Hij wilde zich blijven ontwikkelen en volgde de opleidingen voor verpleegkundige, Spoedeisende Hulp (SEH) en ambulanceverpleegkundige. Met succes. Nu werkt hij met veel voldoening als ambulanceverpleegkundige bij VGGM.

Henk heeft altijd met plezier op de ambulance gewerkt. 'Het werk is afwisselend en de collega's zijn prettig. Ik vind het fijn om in mijn werk anderen te kunnen helpen; mensen in acute, heftige momenten ondersteunen geeft me veel voldoening.

Nieuwe chauffeurs opleiden
Al na een paar jaar werd hij gevraagd om ook voor de afdeling Opleidingen aan de slag te gaan. 'Tot 2010 heb ik nieuwe chauffeurs opgeleid, altijd in combinatie met mijn werk op de ambulance. Een uitgelezen combinatie: werken en kennis delen. Het is zo leuk om nieuwkomers alles te kunnen leren en te zien hoe ze groeien. Sowieso heb ik altijd wel iets bij het chauffeurswerk gedaan, bijvoorbeeld het materiaalonderhoud. We hebben elke dag wel "leeglooptijd" en ik ben nu eenmaal graag bezig.

Als verpleegkundige meer mogelijkheden
Zo rond 2008 begon het te kriebelen. In ons werk moest je destijds nog op je 55e stoppen. Met een verpleegkundigendiploma zou ik meer mogelijkheden hebben om dan nog iets anders te gaan doen. Ook had ik steeds vaker het gevoel dat ik als ambulancechauffeur minder verantwoordelijkheden had dan ik toch graag zou willen. Daarom ging ik me oriënteren op de mogelijkheden om verpleegkundige te worden. In overleg met mijn leidinggevende en de opleidingscoördinator hebben we daarvoor een plan gemaakt. Ik zou eerst de 2-jarige verpleegkundigenopleiding doen, daarna de opleiding voor de SEH van 18 maanden en de opleiding tot ambulanceverpleegkundige volgen. Ten slotte zou ik een assessment doen. Na elke diplomering zouden we evalueren of het zinvol was om de volgende fase in te gaan. En zo is het gegaan. Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheden die de organisatie me hiervoor heeft gegeven. Anders had ik dit allemaal niet zo kunnen doen.

Altijd een combinatie
De hele opleiding heb ik gecombineerd met mijn baan als chauffeur, altijd fiftyfifty. Natuurlijk was dat soms pittig. Maar ik kon ook handige combinaties maken. Zo moest ik aan het eind van de verpleegkundigenopleiding nog een proeve van bekwaamheid van 200 uur afleggen. Toen heb ik gevraagd of ik die bij de SEH mocht doen. Dan konden we direct kijken of ik geschikt was voor de SEH. Dat pakte gelukkig prima uit. De SEH-opleiding was wel bijzonder intensief. In die periode heb ik daarom maar 1 dag per week als ambulancechauffeur kunnen werken. Het was even aanpoten, maar in september 2014 heb ik ook mijn SEH-diploma gehaald. Aansluitend heb ik de opleiding tot ambulanceverpleegkundige gedaan, bij de Academie voor Ambulancezorg. Die duurde 7 maanden. Ten slotte heb ik een assessment in onze eigen organisatie gedaan, want ik wilde graag dat mijn collega's zouden beoordelen of ik aan alle criteria voldeed.

5 goedgevulde jaren
Al met al waren het 5 goedgevulde jaren, maar ik ben erg blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb altijd moed gehouden, vooral door alles wat er moest gebeuren steeds in stukjes te hakken. Zo maakte ik iets groots behapbaar. Natuurlijk was de combinatie met mijn privéleven soms wel ingewikkeld. Ik heb 5 kinderen. De oudste is 14 en de jongste 1,5. Gelukkig wilde mijn vrouw wel volledig voor ons gezin zorgen, anders had ik dit allemaal niet kunnen doen. Bovendien word ik in crisissituaties juist nog rustiger dan gewoonlijk. Aan de buitenkant dan. Dat heeft me ook in die drukke jaren geholpen. Verder leer je je tijd gerichter indelen; je wordt heel efficiënt. Wat ook uitstekend werkte: ik heb altijd de zondagen en de zomervakanties vrijgehouden. Dat geeft lucht. En in een gezin met jonge kinderen is het 's avonds na het eten spits. Dan kun je toch niet studeren en was ik er voor mijn vrouw en de kinderen. Zo'n structuur maakt in feite ook het werk hanteerbaarder. Nu ik gediplomeerd ben, heb ik thuis dan ook niet het gevoel dat ik na 5 jaar "terug van weggeweest" ben.

Kansen pakken
Mijn werk is er dankzij mijn diploma's nog leuker en uitdagender door geworden. Ik doe hetzelfde, maar de verantwoordelijkheid ligt nu bij mij. Dat voelt goed. Ik ben blij dat ik de kansen heb gepakt.
Daarbij realiseer ik me wel dat ik veel geluk gehad heb; mijn werkgever heeft me veel ruimte kunnen geven. Dat ligt tegenwoordig toch iets ingewikkelder. Natuurlijk moest ik overal zelf achteraan en moest ik alles zelf regelen, maar zonder de medewerking van mijn werkgever had ik dit allemaal niet kunnen doen. Het past ook helemaal bij de organisatie die Gelderland-Midden is. Open, en met oog en oor voor medewerkers. Als je iets echt wilt, kun je het ook. Dat is mijn overtuiging. Maar je moet zelf het heft in handen nemen. Niemand komt naar je toe om je de mogelijkheden op een presenteerblaadje aan te bieden. Dankzij mijn opleidingen stap ik nu aan de andere kant van de ambulance in. Dat was even wennen, maar bevalt uitstekend. Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik gekregen heb.''